Simone Gerard

Aleppo deel 5 Het verhaal van Abdalla

  • (1) comments
  • 21/08/2017

22 juli ontmoet ik Abdalla. Ik zie een  tengere jongen die zorgelijk oogt. Met de hulp van een tolk kan ik een gesprek met hem voeren. Abdalla vertelt dat hij nog steeds in Aleppo woont. Zijn leven is erg veranderd. Voor de oorlog was het gezin gelukkig. Abdalla ging naar school en heeft een jonger broertje. Zijn vader was taxichauffeur. Oma woonde bij hen in. Op een kwade dag werd vader doodgeschoten omdat men zijn taxi nodig had. Het lichaam van de vader van Abdella werd op de straat gegooid en de taxi mee genomen. Naast het verdriet veranderden ook de levensomstandigheden van het gezin. Moeder bleef achter met twee kleine kinderen en oma. De armoede kwam snel. Op dit moment is Abdalla 13 jaar. Zijn broer is 5 jaar nu. Ook oma woont nog steeds bij hen in. Elk gezinslid heeft 1 stel kleding. Als het vies is wordt er gewassen. Zijn de kleren droog dan kunnen ze meteen weer aan. Voedsel is er bijna niet. Moeder krijgt 1 keer per drie maanden een voedselpakket voor drie personen van de UNHCR. Het pakket bevat humus,rijst en olie. Oma ontvangt eens per drie maanden een pakket voor 1 persoon. 
Intussen heeft de moeder van Abdalla werk gevonden vertelt hij. Zij werkt in de huishouding. Per dag verdient zij 1500 (3 dollar) Syrische  ponden. Aan vervoer naar haar werk is moeder wekelijks 1200 kwijt. Water en elektriciteit heeft het gezin niet. De kosten voor water bedragen 2000 Syrische ponden per week. Elektriciteit voor een week kost 1500 Syrische ponden. 
Wekelijks inkomen van moeder: 5000 Syrische ponden. U mag zelf een rekensom maken. Nog even de koers: 1500 Syrische ponden = 3 dollar
500 syrische ponden is 1 dollar. Voor de oorlog was alles heel goedkoop. De prijzen zijn intussen gestegen met 120%. De lonen zijn laag.  
Abdalla heeft nu besloten om niet meer naar school te gaan als de school weer opengaat. Vastbesloten is hij. Abdalla wil werken om zijn moeder te steunen in het verdienen van het levensonderhoud van het gezin. Eten hebben ze nauwelijks. Abdalla heeft een poosje gewerkt. Dat bedrijf is nu gesloten. Hij is op zoek naar iets nieuws. Het glas uitgeperste sinaasappelen laat Abdalla staan. Ik vraag hem of hij het niet lekker vindt. Verlegen antwoord hij: "Ik heb in de ochtend een lege maag. Ik kan het niet verdragen".
Er wonen duizenden Abdalla's  in Aleppo. 
 
 Fotoalbum: https://www.simonegerard.nl/2823/0/references/algemeen/aleppo-deel-5-het-verhaal-van-abdalla