Simone Gerard

Grensoverschrijdend Kunstproject vanaf 4 september 2020

  • (0) comments
  • 09/09/2020
NOOIT WEER / NIE WIEDER, een grensoverschrijdend beeldende kunst project ter herdenking en viering van 75 jaar bevrijding. 
In 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Ter nagedachtenis en viering heeft Stichting NOOIT WEER / NIE WIEDER een tentoonstelling van 30 Nederlandse en 30 Duitse kunstenaars bedacht. Het werk van deze 60 kunstenaars rond dit thema zal via 60 spandoeken te zien zijn op openbare buitenlocaties in Delden, Glanerbrug, Gronau en Rheine. In de Vrijhof zijn de schetsontwerpen van de 60 kunstenaars te zien via een beamerpresentatie. 
De geselecteerde schetsontwerpen tonen het thema in een rijk gevarieerde beeldtaal van tekenen, schilderen, collage , grafiek, analoge en digitale fotografie, fotomontage. Rechtstreeks aan WO II gerelateerde symbolen als vlaggen en hakenkruizen komen voor, bestaande iconische beelden worden gerecycled en naar het heden vertaald, emoticons spelen een rol, op talloze manieren wordt de kijker aangesproken en geraakt door de diversiteit aan uitingen.Een laatste levensteken, een getal als klap in je gezicht, wreedheid cartoonesk verpakt, maar ook onbekommerd spelende kinderen ondanks puinhopen, digitaal vaardige vredesengelen en andere hoopgevende signalen figureren in het totaalbeeld van de veelzijdige benadering van NOOIT WEER / NIE WIEDER als thema. 
De uiteindelijke banners, door 60 beeldend kunstenaars uit Nederland en Duitsland ontworpen, zijn van 30 augustus t/m 1 november te zien op de volgende locaties:
• Op de grasvlakte tegenover Hotel Restaurant ‘Het witte Paard’, Stad Delden, Hof van Twente,
• In het park naast het Ariënshuis tegenover het Euregiogebouw op de grens Glanerbrug / Gronau,
• In het Salinenpark van Kulturelle Begegnungsstätte Kloster Bentlage, Rheine (D),
• In het stadspark nabij museum KULT Westműnsterland, Vreden (D).